Afscheid
Het liefst zouden we ons trouwe huisdier zo lang mogelijk fit en gezond bij ons houden. Maar helaas leven dieren niet zo lang als de mens en er komt een moment dat we afscheid moeten nemen van ons huisdier. Ondanks het verdriet is het ook een voorrecht dat we deze keuze mogen maken voor ons huisdier, om ervoor te zorgen dat het dier niet onnodig hoeft te lijden. Bij deze keuze ontstaat vaak twijfel, wanneer is de juiste tijd om je huisdier uit zijn lijden te verlossen?
Er zijn veel verschillende factoren die ervoor kunnen zorgen dat uw dier lijdt en geen goede kwaliteit van leven meer heeft. Denk hierbij aan bijvoorbeeld pijn, misselijkheid, verwardheid of angst. Ieder van deze factoren kan een aanleiding zijn om te overwegen afscheid te nemen van uw dier.
Het is heel normaal om twijfels te hebben of je goed doet om deze keuze te maken. Wij kunnen u helpen om de situatie goed te beoordelen en we bespreken met u wat de mogelijkheden zijn. Het kan voorkomen dat er opties zijn waar je zelf nog niet aan had gedacht, waardoor afscheid/euthanasie niet nodig blijkt, omdat de kwaliteit van leven van jouw huisdier erdoor verbetert.
Daarnaast komt het ook regelmatig voor dat een huishouden uit meerdere eigenaren bestaat met een verschillende kijk op de situatie, waardoor er weleens wat onenigheid ontstaat.
Wij adviseren u dan om alle leden van het huishouden mee te brengen naar de praktijk waar we samen de situatie beoordelen en bespreken. Ook kan het meer duidelijkheid geven om een dagboekje bij te houden en elke dag even op te schrijven hoe de dag van uw trouwe huisdier was, zodat je na verloop van tijd kunt beoordelen hoeveel plezier en ongemakken er zijn.
Als iedereen achter de keuze staat om afscheid te nemen en het lijden van uw trouwe huisdier te laten stoppen, kunt u de keuze maken om dit afscheid thuis te laten plaatsvinden of op de praktijk. Deze keuze is voor iedereen persoonlijk.
Mocht u ervoor kiezen om dit afscheid te laten plaatsvinden op de praktijk, zullen wij ons uiterste best doen om dit zo vredig mogelijk te laten verlopen en u de tijd te geven zo goed mogelijk afscheid te nemen. We informeren onze andere klanten dat u afscheid neemt door een kaarsje te branden.
Euthanasie kan ook thuis op afspraak plaatsvinden. Dit kan prettiger zijn voor uw huisdier, bijvoorbeeld als hij erg ziek is, niet meer zo mobiel is, of gewoon erg gespannen of angstig is in de dierenartspraktijk. Het kan ook prettiger zijn voor jou om het laatste moment niet op de praktijk, maar thuis te beleven. Een nadeel van euthanasie thuis is dat dit ingepland moet worden zodat er zeker een dierenarts beschikbaar is. In veel gevallen gaat het dier plots achteruit en is het plannen van een huisbezoek niet meer mogelijk.
Hoe werkt euthanasie?
Eerst geeft de dierenarts een prikje dat vergelijkbaar is met narcose. Het duurt vijf tot tien minuten voordat uw huisdier in slaap is gevallen. Vaak wordt u eventjes alleen gelaten terwijl de narcose inwerkt. Voor uw dier is het erg fijn dat je hierbij bent, de aanwezigheid van het baasje werkt meestal kalmerend. Als u het fijner vindt dat de dierenarts er bij blijft totdat het dier slaapt, dan kunt u dat aangeven.
Als uw huisdier in slaap is gevallen, is het tijd voor de laatste injectie. Door de narcose merkt uw dier hier niets meer van. De meeste dieren slapen rustig in. Soms worden spiertrillingen gezien of haalt het dier nog een keer diep adem: dit zijn reflexen van het lichaam waar uw dier niets meer van merkt. De meeste dieren hebben hun ogen open als ze zijn overleden. Het kan zijn dat u het niet prettig vindt om bij de tweede injectie aanwezig te zijn. U kunt altijd de ruimte even verlaten en later terugkomen.
Nadat uw huisdier is ingeslapen, luistert de dierenarts naar het hart om te controleren of het dier is overleden. Neem nu rustig de tijd om afscheid te nemen van uw trouwe huisdier. Denk erover na of u nog een plukje haar af wil knippen, of nog een foto met uw huisdier wilt maken.
Wat gebeurt er na overlijden?
Er zijn verschillende mogelijkheden na het overlijden van uw dier. Net als bij mensen kunnen dieren gecremeerd of begraven worden.
Het is mogelijk om uw dier zelf naar het crematorium of de begraafplaats te brengen, of dat de dierenarts het vervoer voor u regelt. Uw huisdier kan individueel of met andere dieren samen worden gecremeerd. Bij een groepscrematie wordt de as van uw dier uitgestrooid op zee of een daartoe bestemd veldje. Bij individuele crematie kunt u de as terugkrijgen op verzoek. Voor meer informatie klik dan Dieren uitvaartzorg Nederland
U kan er ook voor kiezen om uw dier mee te nemen naar huis en zelf te begraven. Het verschilt per gemeente of je huisdieren tot een bepaalde grootte in je eigen tuin mag begraven. Er zijn speciale dierenbegraafplaatsen. Vraag je dierenarts voor meer informatie over crematie of begraving.
Als u niet kiest voor een crematie of begraving, kunt u het dier achterlaten bij de dierenarts. De praktijk zorgt er dan voor dat het dier, samen met andere overleden dieren, opgehaald wordt.
Destructie is een vorm waarbij het huisdier wordt verwerkt door de kadaverdestructie. Huisdiereigenaren zijn niet altijd bekend met de werking van destructie. Wil je er meer over lezen? Klik hier voor info wat destructie is. Let op: informatie en beelden kunnen als schokkend worden ervaren.
Omgaan met het overlijden van je huisdier
Iedereen gaat op een andere manier om met verdriet en verlies. Na het overlijden van uw huisdier, kunt u of uw familieleden veel verschillende emoties voelen, zoals ontkenning, ongeloof en schuldgevoel.
Het verlies van een huisdier is moeilijk en vaak voelen we ons daarna verdrietig en eenzaam. We hebben een verschrikkelijk moeilijke keuze moeten maken. Schuldgevoelens zijn dan heel normaal. Veel gezondheidsproblemen leiden tot ongemak of pijn bij uw huisdier, wat niet altijd zichtbaar is. Dat we het voorrecht hebben om afscheid te nemen is een teken van liefde waardoor uw huisdier niet langer hoeft te lijden.
Hoe leg je het de jongste kinderen uit dat ze afscheid moeten nemen van hun trouwe huisdier? Het kan heel verschillend zijn hoe de jongste kinderen erop reageren, vaak is het voor de allerjongste heel belangrijk dat het bij de naam genoemd wordt. Denk hierbij aan zinnen als ‘hij/zij is heel ziek/ heeft pijn en nu moeten we afscheid nemen want hij/zij gaat dood’. Soms zie je dat als er gesproken wordt over ‘hij valt nu diep in slaap’ dat het kan zijn dat ze slapen met de dood gaan associëren. Ook zinnen als ‘hij/zij krijgt een prikje en dan overlijdt hij/zij’ kan ook een verkeerde associatie met zich meebrengen. Wat bij veel kinderen goed werkt bij verwerken van het verdriet/afscheid is een mooie tekening, of iets knutselen (voor kleinere huisdieren zien we soms prachtige versierde doosjes waar uw trouwe huisdier in kan). Ook een mooie foto en evt. wat haar of een pootafdruk kan een dankbare herinnering zijn voor u en uw kinderen.
Het kan ook zijn dat er meerdere huisdieren in huis zijn, en sommige huisdieren zijn elkaars beste vriendjes. Veel dieren voelen het afscheid al voordat wij dit kunnen uitspreken. Maar toch gaat ieder dier er anders mee om. Het ene voelde het al en heeft dit afscheid al genomen, terwijl een ander dier nog moet gaan verwerken na het overlijden. Soms merk je dat de hiërarchie in huis tussen de dieren verandert. Ook kan het voorkomen dat het dier wat achter blijft ook veel verdriet heeft en daar depressief van kan worden. Het kan helpen om uw andere dier mee te nemen in het moment van afscheid of op een later moment het dier nog even te laten ruiken nadat het dier is overleden.
Je hond uitschrijven
In Zeewolde wordt er geen hondenbelasting gerekend en hoef je hiervoor geen melding te doen bij de gemeente. Mocht uw huisdier verzekerd zijn, willen ze vaak wel een verklaring naast de factuur van het afscheid. Geef dit dan aan, dan kunnen wij een overlijdensverklaring voor u schrijven.
Is uw huisdier gechipt en geregistreerd? Vergeet hem of haar dan niet uit te schrijven bij de databank. Honden die na 1 april 2013 zijn geboren, of na die datum zijn geïmporteerd, vallen onder een regeling waardoor ze geregistreerd moeten staan bij een erkende databank en na overlijden binnen 14 dagen moeten worden uitgeschreven.
Mocht u vragen hebben over euthanasie/ afscheid bij huisdieren, neem dan contact met ons op.
Meer weten? Vragen? Afspraak maken?
036 - 522 60 66 | info@centrumdierenartszeewolde.nl