Chippen en registreren

Als eigenaar van een hond ben je verplicht je dier te laten chippen, voordat de hond 7 weken oud is en te registreren voor 8 weken leeftijd of binnen 2 weken nadat de hond verhuisd is naar z’n nieuwe eigenaar. Eventueel kan na het chippen en registreren een Europees paspoort worden afgeven. Voor de kat is het chippen en registreren niet verplicht, maar uiteraard raden we het wel aan om bij een vermissing de kans te vergroten dat eigenaar en dier weer snel herenigd worden. Ook voor katten geldt dat het Europees paspoort pas mag worden afgegeven na het chippen.

Door het chippen, het paspoort en het registreren van alle pups kan de NVWA misstanden in de hondenfokkerij en illegale hondenhandel tegengaan. Door de identificatie en registratie (I&R) regels wordt inzichtelijk waar de honden vandaan komen. Iedere eerste houder in Nederland moet zich namelijk registreren bij Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Voor veel hondeneigenaren is dit alles al geregeld door de fokker/eerste houder. Wel is het dan van belang dat u als trotse nieuwe eigenaar bij aankoop van een hond dit alles op uw naam registreert.

Voor katten die in Nederland zijn geboren geldt géén verplichting om het dier te chippen, een paspoort te geven en te registreren. Het is wel aan te raden. Een vermiste kat die is gechipt en geregistreerd bij een daarvoor aangewezen portaal is dan makkelijker te verenigen met zijn of haar baasje.

Mocht u met uw huisdier naar het buitenland gaan is chip, registreren en een paspoort ook verplicht. Daarnaast moet u uw dier laten vaccineren tegen hondsdolheid (Rabiës) en is het voor sommige landen ook verplicht om uw dier te ontwormen.

Wat is chippen?

Een chip, of transponder, is een buisje zo groot als een rijstkorrel die door de dierenarts met een naald onder de huid van uw huisdier wordt gebracht, meestal in de nek. Het inbrengen van de chip (het chippen) is relatief pijnloos voor het huisdier en te vergelijken met andere injecties.

In de chip zit een microchip waarop het registratienummer is opgeslagen. Met behulp van een speciaal afleesapparaat kan dit registratienummer worden afgelezen. De chip doet verder niets in uw huisdier. Er zit geen batterij of andere energiebron in.

Meer weten? Vragen? Afspraak maken?