Operaties

Met regelmaat worden er huisdieren geopereerd. Bij ons gebeurt dit in het geval van planbare operaties, zoals bijvoorbeeld een castratie of sterilisatie, voornamelijk in de ochtend. Hieronder leest u meer over de belangrijkste zaken rondom een operatie.

Nuchter

Als uw huisdier geopereerd moet worden, zullen we u vragen uw hond of/en kat nuchter te houden. Aangezien de operaties in de regel plaatsvinden in de ochtend, kunt u aanhouden dat uw hond of kat vanaf 21.00 uur op de avond voorafgaand aan de operatiedag niet meer mag eten. Drinkwater moet gewoon beschikbaar blijven. Konijnen en knaagdieren hoeven niet nuchter te zijn voor een ingreep.

Pre-anesthetisch onderzoek

Voordat uw huisdier onder narcose wordt gebracht, vindt er eerst een lichamelijk onderzoek plaats om te beoordelen of uw huisdier de operatie en narcose aan kan. Het is ook mogelijk om voorafgaand aan de narcose een bloedonderzoek uit te voeren. Met dit bloedonderzoek checken we de lever- en nierfunctie van uw huisdier. Indien er geen afwijkingen zijn, kunnen we verder met de narcose. Mocht de uitslag wel afwijkend zijn, dan kan de dierenarts kiezen voor een aangepaste narcose of voor uitstel om uw huisdier eerst te behandelen. Naast het onderzoek wat de dierenarts vooraf bij uw huisdier verricht vragen wij u ook als eigenaar een behandelovereenkomst in te vullen.

Behandelovereenkomst narcose

 

Voorbereiding op de operatie

Voor de operatie wordt uw huisdier nauwkeurig gewogen om de juiste dosering narcosemiddelen te bepalen. Bij honden geven we narcose door middel van een braunule in de voorpoot. Hiermee komt de narcose rechtstreeks in de bloedbaan en valt uw hond vlot in slaap. Ook gebruiken we deze braunule om het infuus aan te sluiten en mocht het tijdens de narcose nodig zijn om meer medicatie te geven, kunnen we dit goed gecontroleerd doen via de braunule.

Bij katten, knaagdieren en konijnen geven we de narcose middels een injectie in de rugspier. Na het geven van de injectie leggen we uw dier in een hokje op een rustige plaats en geven we het even de tijd om in slaap te vallen. Door het geven van de narcose in de spier duurt het namelijk iets langer voor het dier in slaap valt en het dier is wat gevoeliger voor prikkels dus daarom leggen we het dier in een rustige omgeving. Nadat de katten slapen, krijgen deze ook een braunule om infuus en evt. extra narcose te kunnen geven. Voor de meeste operaties doen we dit als standaard omdat de meeste dieren sneller herstellen na de narcose als ze infuus hebben gehad. Voor de castratie kater/ sterilisatie poes laten we de keuze aan de eigenaar. Dit omdat het meer kosten met zich meebrengt en ook omdat de duur van deze narcose tijdens deze ingreep minder lang duurt. Bij konijnen onder narcose kiezen we ervoor een onderhuids infuus met glucose te geven, om het herstel na de narcose te bevorderen.

Terwijl de narcose inwerkt krijgt uw huisdier een pijnstillende injectie, zodat deze optimaal werkzaam is bij het wakker worden. Wanneer uw huisdier voldoende slaapt brengen we het dier naar de operatiekamer. Hier leggen we uw dier tegen lekkere warme kruikjes om te voorkomen dat uw huisdier afkoelt. Daarna wordt uw huisdier geïntubeerd (dit is een tube (buisje) in de luchtpijp) en aangesloten aan een zuurstofapparaat, waarmee we uw huisdier gecontroleerd zuurstof en gasnarcose kunnen toedienen.

Daarnaast sluiten we uw huisdier aan op de hartbewaking, meten we de ademhaling door middel van een capnograaf en meten we het zuurstofgehalte in het bloed.
Wanneer uw dier op de apparatuur is aangesloten, wordt het te opereren oppervlak geschoren en gedesinfecteerd. Daarna kan de operatie beginnen.

Operatie

Tijdens de operatie wordt uw huisdier nauwkeurig in de gaten gehouden. Terwijl de dierenarts de operatie uitvoert, regelt de assistente de narcose. Zo worden de hartslag, ademhaling en temperatuur continu door ons geobserveerd. Wanneer de operatie klaar is, krijgt uw huisdier een injectie om een deel van de narcose op te heffen. De geopereerde plek wordt schoongemaakt en uw huisdier mag verder wakker worden in een opnamehokje ingepakt in lekkere kleedjes en kruikjes zodat uw huisdier niet afkoelt. Voor de kleinere huisdieren (katten, kleine hondjes, konijnen, knaagdieren) hebben we ook een baby couveuse om lekker warm wakker te worden, en deze kunnen we ook gebruiken als zuurstofkooi.

Nazorg

Als uw huisdier wakker aan het worden is, nemen we even contact met u over hoe het is gegaan en wanneer u uw huisdier weer kunt komen ophalen. Bij het ophalen van uw huisdier krijgt u een uitgebreide uitleg over de nazorg. Hierbij vertellen we u dan alles wat er van belang is, o.a. wanneer uw huisdier weer mag eten en drinken. Ook bespreken we eventuele medicatie en mogelijke bijzonderheden. Uiteraard is het altijd erg belangrijk om de wond goed in de gaten te houden. Bij twijfel vragen we u altijd om even contact met ons op te nemen!

Bij veel operaties hechten we onderhuids en zijn de hechtingen zelfoplossend. Dit betekent dat we niet altijd hechtingen hoeven te verwijderen. Wel vinden wij het altijd prettig ons eigen werk na 7-10 dagen te beoordelen. Deze controles zijn in de prijs van de operatie inbegrepen.

Meer weten? Vragen? Afspraak maken?