Vlooien, teken en ontworming
Onze huisdieren zijn geweldig maar op extra vlooien, teken of wormen zitten we niet te wachten. Het is niet prettig voor ons maar ook niet voor onze trouwe viervoeter. Klik op het onderwerp waar u meer over wilt weten.
Vlooienbestrijding bij huisdieren
Vlooien zijn kleine, bloedzuigende parasieten die veel overlast veroorzaken voor uw huisdier en uzelf. Een goede vlooienbestrijding is dan ook essentieel, want als u eenmaal last heeft van een plaag is het erg lastig om hier vanaf te komen. Dus een preventieve zorg is voor u en uw huisdier belangrijk.
Hoe komt mijn huisdier aan vlooien?
Een besmetting met vlooien ontstaat vaak doordat uw huisdier op een plek komt waar vlooien aanwezig zijn. Uw huisdier neemt de vlooien mee naar huis en kan hier de vlooien weer verder overbrengen naar plaatsen in het huis en andere dieren in de omgeving. Daarnaast is het mogelijk dat u als huisdiereigenaar vlooieneitjes meebrengt naar huis en op deze manier uw omgeving en uw dieren besmet. Er wordt weleens gezegd dat vlooien alleen voorkomen in een huishouden dat onhygiënisch is. Dit is een misverstand, ieder dier kan vlooien krijgen, ongeacht de hygiëne in uw huis.
Heeft mijn huisdier vlooien?
Het is soms lastig een vlooienbesmetting te ontdekken tussen de vacht van uw huisdier. Dit komt omdat je ze niet altijd ziet lopen en veel dieren de vlooien die ze tegenkomen tijdens het wassen zelf opeten.Als een dier een vlooienbesmetting heeft valt het vaak op dat uw huisdier last heeft van jeuk en veel krabt of zich overmatig likt/bijt. Sommige huisdiereigenaren hebben zelf ook last van vlooienbeten en hebben dan soms ook jeukende rode plekjes (insecten)op de eigen onderbenen. Vaak is er sprake van een behoorlijke plaag als u als eigenaar hier last van heeft,vlooien hebben het liefst bloed van een huisdier.
U kunt uw huisdier controleren op vlooien met een vlooienkam. Kam dan het hele huisdier en vooral de voorkeurslocaties van de vlo; oksels, lies en staartbasis. Wat meer duidelijkheid kan geven is als u uw huisdier kamt op een lichtere ondergrond. Vlooien voeden zich namelijk met bloed van uw huisdier maar scheiden hierdoor ook poepjes uit. Deze poepjes lijken veel op zand. Als u deze poepjes wat nat maakt op een witte tissue zult u zien dat dit bruin/rood afgeeft van het bloed.
Waarom is het zo belangrijk vlooien (preventief) te bestrijden?
Sommige huisdieren lijken niet veel last te hebben van vlooien (geen tot bijna geen jeuk). Toch is het belangrijk uw huisdier te beschermen tegen vlooien. Vlooien kunnen ziektekiemen overbrengen naar uw huisdier, zoals de eieren van de lintworm. Deze besmetting vindt plaats als uw huisdier een besmette vlo opeet, bijvoorbeeld tijdens het likken van zijn vacht. Dan groeit het eitje van de lintworm in de darmen uit tot een volwassen lintworm.Daarnaast kunnen vlooien ook andere besmettelijke ziektes overdragen zoals de bacterie die bij de mens kattenkrabziekte veroorzaakt of de dodelijke virusziekte Myxomatose en RHD bij het konijn. Wanneer kinderen na het aaien van of spelen met huisdieren per ongeluk een vlo of vlooieneitjes opeten, kunnen ook zij besmet raken met deze ziektes.
Vlooien kunnen erg vervelend zijn voor uw huisdieren. Hun beet is pijnlijk en veroorzaakt daarnaast veel jeuk. Dit komt doordat de vlo met de beet ook een beetje speeksel inspuit om te zorgen dat het bloed niet stolt. Dit speeksel geeft jeuk en irritatie waardoor het dier zich constant gaat bijten en krabben.
Sommige dieren zijn erg gevoelig voor het speeksel en dan kan er een allergische reactie optreden, vlooienallergie, dit geeft dan veel jeuk Door de jeuk gaat het dier zichzelf krabben en bijten, soms zelfs tot bloedens toe. Om een allergie te ontwikkelen en in stand te houden zijn niet veel vlooien voor nodig, één beet per week is al voldoende
Bij pups of kittens wordt er weleens gesproken over nestvlooitjes. Dit zijn gewone vlooien, alleen kunnen pups en kittens kunnen hier meer last van hebben omdat ze minder bloed hebben dan volwassen dieren. Wanneer de vlooien veel bloed zuigen kan er bloedarmoede ontstaan, wat het dier heel erg kan verzwakken en wanneer het heel ernstig is kan een dier hier zelfs aan overlijden.
Levenscyclus van de vlo
Vlooien hebben bloed nodig om eitjes te produceren. Na de bloedmaaltijd legt de vlo de eitjes in de vacht, deze rollen vervolgens van het dier af in de omgeving, voornamelijk op de plekken waar uw huisdier veel ligt. Een vrouwelijke vlo kan per dag wel 50 eitjes produceren, en dit gedurende 50 tot 100 dagen. In de omgeving waar de eitjes van uw huisdier afrollen gaat de ontwikkeling verder. De larven komen gemiddeld 1,5 tot 10 dagen uit het ei, dit is wel afhankelijk van de omstandigheden. In sommige gevallen kan het tot wel 6 maanden duren.
Behandelen tegen teken
Teken zijn vervelende parasieten die regelmatig voorkomen in het bos en gebieden met lang gras. Teken vinden een plek op u of uw huisdier en hechten zich vast in de huid, waar ze zich vol zuigen met bloed. Met het opzuigen van het bloed kan de teek ook ziektes overbrengen, zoals de ziekte van Lyme, babesiose, ehrlichiose en anaplasmose. Vandaar dat het van belang is tekenbeten te voorkomen en de teken ook zo spoedig mogelijk te verwijderen, zowel bij uw huisdier als bij uzelf. Ook zijn er veel verschillende middelen die je huisdieren kunnen beschermen tegen de teken.
Ontwormen van onze huisdieren
Honden en katten kunnen last hebben van wormen. Wormen leven in het lichaam van de gastheer en nemen daar voedingsstoffen van de gastheer op. Dit zijn voedingsstoffen die uw huisdier zelf nodig heeft, de wormen verstoren de lichaamsfunctie. Daarnaast kunnen de wormen ook voor ons besmettelijk zijn. Daarom is het belangrijk wormen te bestrijden.
Er zijn verschillende wormen die bij onze huisdieren voorkomen; onder andere spoelwormen, lintworm, vossenlintworm, zweepworm, Franse hartworm, hartworm. Vaak is een wormbesmetting niet te zien, vandaar dat het belangrijk is om preventief te ontwormen.
Ons advies en die van Escap is minimaal 4x per jaar te behandelen tegen wormen, maar soms is het verstandig om vaker te ontwormen. Bijvoorbeeld als er kwetsbare gezinsleden zijn, of wanneer uw dier jaagt op andere dieren (Muizen kunnen tussen gastheer zijn van de lintworm). Ook wanneer uw huisdier rauw vlees krijgt en als uw huisdier dingen van straat eet zoals ontlasting van andere dieren is het advies om vaker te ontwormen.
Daarnaast is het advies voor kittens en puppy’s om deze elke 2 weken te ontwormen tot 8 weken leeftijd en dan maandelijks tot een halfjaar leeftijd. Bij pups start je op een leeftijd van 2 weken en bij kittens op de leeftijd van 3 weken.
In onze praktijk
We hebben in onze praktijk verschillende vlooien, teken en ontwormigsmiddelen. U kunt uw dier op verschillende manier ontvlooien door middel van tabletten, of pipetje op de huid in de nek.
Hieronder een lijstje van de middelen die we op voorraad hebben voor uw huisdier, met de voordelen:
Simparica: dit is een tablet voor de hond, behandeling tegen teken, vlooien, sarcoptesschurft, demodex, oormijt.
Vectra: dit is een pipet voor de hond en kat.
Voor de kat is het alleen behandeling en preventieve zorg tegen vlooien. Voor de hond is het een behandeling en preventie tegen vlooien,teken,zandvliegen, muggen en stalvliegen.
Stronghold: behandeling en preventie van vlooien, preventie van hartworm, oormijt, bijtende luizen, (Trichodectes canis). sarcoptesschurft,(veroorzaakt door Sarcoptes scabiei), infecties met volwassen intestinale spoelwormen (Toxocara canis).
Stronghold plus voor de kat behandeling en preventieve zorg tegen: teken en vlooien, bijtende luizen, oormijten, hartworm. Behandeling van rondworm- en haakworminfecties.
Ontwormingsmiddelen
Milbactor
Prazitel plus
Meer weten? Vragen? Afspraak maken?
036 - 522 60 66 | info@centrumdierenartszeewolde.nl