Röntgenonderzoek

Het kan zijn dat de dierenarts adviseert om, naast een lichamelijk onderzoek, verder onderzoek te laten doen zoals een röntgenfoto.

Op een röntgenfoto wordt een onderdeel van het lichaam op een tweedimensionaal vlak weergegeven. Alles wordt dus over elkaar heen geprojecteerd. Botten zijn vrij goed in beeld te brengen met röntgenopnamen. Ook de luchthoudende longen zijn redelijk goed zichtbaar. Lucht toont zwart, bot wit, vetweefsel donkergrijs en andere weke delen (spieren, organen, bloed, bloedvaten e.d.) zijn middelgrijs van kleur op röntgenopnamen. Hart, lever en nieren hebben dus dezelfde grijstint, en de weefselstructuur is niet te zien. Dit maakt dat lang niet alles goed zichtbaar te maken is met röntgenonderzoek.​

Is je hond kreupel en denkt de dierenarts dat er wellicht iets met de botten of gewrichten mis is, dan zal röntgenonderzoek vaak als eerste beeldvormende techniek ingezet worden. Ook bij een longziekte kunnen röntgenopnamen zinvol zijn. Daarnaast kan een röntgenfoto worden ingezet ter bevestiging van een waarschijnlijkheidsdiagnose, denk aan bijvoorbeeld een oudere kat die niet meer zo soepel beweegt, waarbij de dierenarts denkt aan artrose/spondylose.

Het maken van een correcte röntgenopname is niet altijd makkelijk. Het dier moet goed meewerken, anders krijg je bewegingsonscherpte. In veel gevallen is het mogelijk om een röntgenfoto te maken van het huisdier zonder sedatie, in sommige gevallen is dit wel nodig en moet het huisdier 12 uur voor de behandeling nuchter zijn.

In onze praktijk werken we met digitale röntgen platen. Dit houdt in dat we een röntgenfoto maken op een fosforplaat en dat deze digitaal wordt ontwikkeld, binnen 2 minuten staat de röntgenfoto op een computerscherm om te bekijken en te beoordelen.

Een ander groot voordeel van een digitale foto is dat we deze makkelijk met een specialist kunnen delen wanneer we deze vragen om ons te helpen in de beoordeling van de röntgenfoto.

Meer weten? Vragen? Afspraak maken?